Различни методи за премахване на нежеланото окосмение

Още по времето на Римската империя, липсата на окосмение по тялото се смятала за признак на заможност. След това, Елизабет Първа прокарва модата в Средновековието да се махат космите по веждите и линията на косата, за да изглежда челото по-голямо. Преди поятавата на първият бръснач, през 18 век, са се използвали най-различни кремове, подострени камъни, парцали, напоени с амоняк и оцет. През 1844 се появява първият крем депилатоар, а през 1880 Жилер създава първата модерна самобръсначка за мъже. Чак през 1915 година се появява първата самобръсначка, предназначена специално за жени. По това време са популярни и депилаторите. Десетилетие по-късно, в списание се появява и първият модел без окосмение под мишниците и по ръцете. През 1940 година се появява и първата електрическа машина за премахване на косми за жени. През 1960 година се появяват и първите ленти за коламаска.

Както виждате, от древни времена жените се стремим да имаме по-гладки и обезкосмени кожи. В тази публикация ще ви изброя плюсовете и минусите на повечето методи за премахване на нежеланото окосмение.

1. Премахване на косми с конец

Този метод е един от първите. Един от плюсовете му е, че не са нужни никакви консумативи, освен парче конец. Минусите са, че трябва практика, за да се научите как се прави, сравнително бавно е и често се използва само за оформяне на веждите, също така е сравнително болезнено, защото изтръгва косъмът с корена му.

2. Пинсети

IMG_4181

Всяка жена е използвала и притежава пинсети. Плюсовете на пинсетите са, че ви трябват само те и че премахват космите с корените им и за това кожата е гладка по-дълго време, една пинсета може да се използва с години и не е толкова скъпа. Минусите на пинсетите са, че трудно се намират тези "перфектни" пинсети, които да захващат и най-малкото косъмче. Друг минус е, че малко хора биха имали нервите да премахват окосменитето по тялото си с пинсети. Пинсетите отскубват косъмът с корена, което е сравнително болезнено.

3. Крем депилатоар

Тези кремове разграждат космите и стига да нямате нямате чувствителна кожа са безболезнени. За съжаление, има голям риск от раздразнение на кожата, обрив, леко изгаряне и различни алергични реакции. И до ден днешен си спомням как, когато бях малка, една приятелка се беше опитала да махне мъхчето над горната си устна с депилатора на майка си и се разхожда с ярко червен мустак една седмица. От тогава страня от този тип кремове. Те съдържат химикали, които разграждат протеините в косъмчетата и ги отслабват достатъчно, за да паднат сами. Кремът се нанася и трябва да седи на кожата няколко минути, които варират според силата на крема и дебелината на космите. Плюсовете на този метод са, че е безболезнен (освен ако не получите реакция) - нанасяте, изчаквате и измивате, можете да го правите в спокойствието на собственият си дом, кремът се използва само веднъж седмично и депилаторите са сравнително евтини ( можете да намерите такива и за 1-2 лева) и можете без проблем да достигнете и най-трудните места. Големият минус е рискът от алергична реакция.

4. Самобръсначка

IMG_4170

Това е един от най-разпространените методи, защото е бърз и безболезнен (освен ако не се порежете). Плюсът на този метод е, че за няколко минути под душа можете да се отървете от нежеланото окосмение. Минусите са, че косъмчета поникват след ден два, има шанс да се порежете, а и са необходими консумативи - нови ножчета или нова самобръсначка, пяна или гел за бръснене. Като цяло е евтин метод за премахване на косми.

5. Коламаска

IMG_7686

Коламаската премахва косъмчетата с корените им, което я прави сравнително болезнена, но трябва да се прави по-рядко, защото косъмчетата израстват по-бавно. Един от големите минуси на този метод, лично за мен, са консумативите - ленти, кола маска, кърпички за почистване, ако е залепнала кола маска по-кожата или че трябва да напуснете комфорта на дома си и да отидете на козметик, което е и по-скъпо. Друг минус е, че пак е възможно да получите алергична реакция, кожата да е зачервена където са били косъмчетата, а и е възможна появата на подкожни косъмчета. Като цяло е сравнително бърз метод за премахване на косми и не е много скъп. Ако ви е интересно можете да прочетете публикацията ми за кола маска в домашни условия.

6. Епилатор

braun philips епилатор

Дълги години това беше предпочитаният от мен метод за премахване на нежеланите косми. Хубавото на епилаторът е, че можете да го използвате в уюта на домът си, докато гледате филм или слушате музика и космите израстват бавно, защото ги премахва с корените им. Друг плюс е, че веднъж купите ли си качествен епилатор, можете да го използвате дълги години. Минусът е, че е по-болезнен, защото косъмчетата се отскубват по-бавно и трябва да имате висок праг за търпимост на болка, за да можете да го използвате и в бикини зоната. Най-големият минус е възможната поява на подкожни косъмчета, които са трудни за премахване. За щастие има лосиони за тяло, специално създадени за да предотвратят това. Силно препоръчвам този, който се предлага в магазините на Malinka, защото и успокоява кожата. Друг минус е, че малко или много бръмчат.

IMG_4210

7. Фотоепилация

philips lumea ipl фотоепилация

Това вече е любимият ми метод, след като изпробвах Philips Lumea. Фотоепилацията представлява концентрирана светлина насочена към корените на космите, като по този начин забавя разтежа им, а след време го и спира. Минусите на този метод са, че е скъп, ако отидете да си го правите в салон. За щастие вече можете да си купите уред за фотоепилация в домашни условия на изплащане, което го прави много по-достъпен. Другият минус е че отнема повече време да фотоепилирате цялото си тяло (около 30-40 минути), но все пак само първите 4 процедури са през две седмици и след това се правят рядко за поддръжка на гладка кожа. Плюсовете са, че е безболезнено, слага край на ужасните подкожни косъмчета, кожата е гладка наистина дълго време и след като приключите с процедурите можете да се радвате на живот без нежелани косъмчета с години, друг плюс е че фотоепилацията помага ако имате разширени вени, което е прекрасно.

8. Лазерна епилация

Лично аз не съм изпробвала този метод. Той представлява лазерни вълни, които проникват под кожата и унищожават косъмчета заедно с корена. Подобно на фотоепилацията се правят няколко процедури и може да се постигне траен резултат. Долкото знам се усеща леко бодене с този метод. Лазерната епилация е по-бавна и за големи зони може да продължи с часове. Цените са подобни на тези на фотоепилацията и варират в различните салони.

Няма коментари